72 uur vasten
Preventieve gezondheid
Romi Verschoor
Preventieve gezondheid
02/12/2024
5 min
2

72 uur vasten! Dat kan toch niet gezond zijn?

02/12/2024
5 min
2

Je gaat toch niet voor de lol 72 uur vasten. Dat kan toch helemaal niet gezond zijn voor je? Ik zou alleen maar honger hebben en aan eten moeten denken… Je moet je dan toch wel slap voelen en omvallen van de honger?

Misschien zijn dit wel dingen die in je opkomen wanneer je denkt aan 72 uur vasten…

Maar ik weet inmiddels dat er ook wel degelijk gezondheidsvoordelen zijn. Juist daarom heb ik besloten om te gaan ontdekken wat 72 uur vasten met je doet. Deze ervaring deel ik graag met je in deze blog.

Hoe ontstaat het idee van 72 uur vasten?

Ik was al bekend met de gezondheidsvoordelen van het vasten. Om die reden vast ik regelmatig (intermittent fasten, maar ook 1 á 2 keer per maand 24 uur vasten). Mijn lichaam is gewend aan het vasten en kan gemakkelijk op vetverbranding overschakelen.

Tegenwoordig kennen we in onze welvaartsmaatschappij geen voedselschaarste meer en hoeven we weinig moeite te doen om aan voedsel te komen. We krijgen te vaak te veel calorieën binnen. Terwijl ons lichaam van oorsprong juist heel goed bestand is tegen schaarste en is niet tegen overvloed.

De serie Limitless met Chris Hemsworth heeft me enthousiast gemaakt om 72 uur te gaan vasten.  Chris Hemsworth (acteur van o.a. Thor) staat bekend om zijn toewijding aan fitness en gezondheid.

In de serie gaat Chris ontdekken hoe we allemaal gezonder en langer kunnen leven. Hij gaat in de derde aflevering van de serie 4 dagen vasten. Hij heeft zijn eigen ervaringen gedeeld met vasten en de positieve effecten ervan op zijn lichaam en geest.

Ik kan de serie aan iedereen aanbevelen die meer wil weten over de invloed van ons gedrag op gezondheid.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Bij het vasten zijn er diverse gezondheidsvoordelen, maar wat zijn nu precies de voordelen van 72 uur vasten?

  • Zie het als een grote schoonmaak voor je lichaam. Na 72 uur vormt je lichaam nieuwe immuuncellen. Hierdoor wordt je immuunsysteem verjongd. Je lichaam kan dan zich beter verdedigen tegen ziekteverwekkers.
  • Je darmmicrobioom wordt gereset. Wanneer je slechte darmbacteriën gedurende 3 dagen voeding geeft, dan zullen ze sterven.
  • Het verlaagt ontstekingen en vertraagt het verouderen.
  • Het verbetert je insulinegevoeligheid en optimaliseert je vetverbranding en stofwisseling.
  • Het creëert helderheid en focus. Dit is evolutionair gezien ook heel logisch. Juist wanneer er schaarste was en de noodzaak groter was om te gaan eten dan moest je extra scherp zijn. Je maakt ketonen aan en ketonen leveren een brandstof voor je brein.

Hoe zorg je dat je je goed voorbereidt?

Voordat je besluit om te gaan beginnen met vasten is het verstandig om eerst goed naar jouw lichaam, gezondheid en leefstijl te kijken. Ben je bijvoorbeeld een topsporter, werkt je schildklier traag, heb je heel veel stress of andere gezondheidsproblemen, dan zou ik je adviseren eerst advies in te winnen van een arts.

Wanneer je nog nooit eerder hebt gevast dan zou ik niet adviseren om gelijk 72 uur te gaan vasten. Het is voor jezelf een stuk fijner wanneer je lichaam al gewend is om op vetverbranding over te schakelen. Dan bespaar je jezelf een hoop hoofdpijn, duizeligheid en een misselijk gevoel. Verder zou ik goed kijken naar de periode waarin je de 72 uur vasten inplant. Doe dit niet in een hele stressvolle periode en hou als vrouw rekening met de menstruatiecyclus. Wanneer je meer wilt weten over het vasten en de vrouwelijke cyclus dan raad ik je het boek Fast like a Girl van Dr. Mindy Pelz aan.

Klik hier om het boek Fast like a Girl te bestellen bij bol.com

Hoe zagen mijn dagen eruit?

Op maandagavond om 19 uur heb ik voor het laatst een maaltijd gegeten.

Mijn dagen tijdens het vasten zagen er als volgt uit:

Dinsdag (dag 1):

05:30 uur opstaan
06:00 uur wandeling van 40 minuten
07:30 uur starten met werken
14:00 uur wandeling van 30 minuten
18:00 uur klaar met werken
18:00 – 21:00 uur gestudeerd (orthomoleculaire voeding)
21:00 uur naar bed

Woensdag (dag 2):

07:00 uur opstaan
07:40 uur fietsen naar mijn paarden
08:00 -  10:30 uur tijd doorgebracht op stal (paardrijden, stallen uitmesten etc.)
10:30 uur Fietsen naar huis
10:50 uur Thuis even douchen en starten met werken
16:00 uur wandeling van 30 minuten
Avond: bij een vriendin lang geweest
22:30 uur naar bed

Donderdag (dag 3):

07:00 uur opstaan
08:00 – 10:30 uur tijd doorgebracht op stal (stallen uitmesten, paard longeren etc.)
11:00 uur boodschappen gaan doen
12:00 uur werken
15:00 uur eten voorbereid voor in de avond
17:00 uur wandeling van 30 minuten
19:00 uur soep gegeten
21:30 uur naar bed

Wat ik heb gemerkt tijdens het vasten

Ik heb 72 uur gevast in februari. Het was buiten tussen de 0 en 10 graden, maar ik heb het alle 3 de dagen een stuk kouder gehad dan normaal. Vaak dan begin ik mijn dag met een koude douche en dit kost me dan ook niet heel veel moeite. Tijdens de 3 dagen vasten heb ik hier echt geen behoefte aan gehad en heb ik het daarom ook niet gedaan.

Ik heb tijdens de 3 dagen vasten wel echt fantastisch geslapen. Voor mijn gevoel sliep ik veel dieper en werd ik uitgeruster wakker. Ik heb heel erg veel gedroomd (meer dan normaal) en ben voor mijn gevoel niet wakker geworden in de nacht. Iets wat normaal nog wel eens voorkomt.

Verder had ik overdag minder energie dan normaal. Op de 2e dag in de middag en de 3e dag in de ochtend had ik echt even een dip qua energie. Dit trok uiteindelijk weer weg toen ik buiten had bewogen en een glas water met Keltisch zeezout had gedronken.

Ik werd me er heel erg bewust van hoe vaak ik geneigd was om aan eten te denken. Op Social media zag ik ineens alleen maar lekkere recepten voorbij komen. Hierdoor ging ik alleen maar denken aan wat ik allemaal zou willen eten na de 3 dagen. Ik kwam er al snel achter dat dit het niet makkelijker maakte en ben toen aan de slag gegaan om mijn gedachten om te zetten.

Ik ben me gaan focussen op de positieve dingen. Zo is het heel mooi hoe mijn lichaam zich zo gemakkelijk aanpast aan het vasten. De tijd die ik over heb wanneer ik geen eten hoef te maken. Hoe snel de 3 dagen eigenlijk voorbij gaan en hoe gemakkelijk het me af gaat om niks te eten. Deze gedachten hebben me geholpen om uit de gedachte van “ik wil lekkere dingen eten te komen”.

Zo moe en energieloos ik me op de 3e dag in de ochtend voelde, zo fijn en goed voelde ik me in de middag weer. Ik was heel helder en gefocust en voor mijn gevoel had ik het nog wel veel langer kunnen volhouden. Ook al heb ik soms momenten gehad dat ik het liefste wilde eten. Het geeft voldoening om doorgezet te hebben met het vasten. Het is niet alleen iets dat je lichamelijk doet, maar ook voor je geest is het een uitdaging. Het draait om een stuk zelfbeheersing en doorzettingsvermogen.   

Tips voor 72 uur vasten

De tips die ik je kan geven wanneer je zelf 72 uur wilt gaan vasten:

  • Bouw het vasten langzaam op (bijv. eerst intermittent fasting dan een keer 24 uur niks eten etc.). Zorg dat je niet ineens 72 uur gaat vasten.
  • Drink veel water en thee. Ik drink zelf tijdens het vasten elke dag een glas water met een klein theelepeltje Keltisch zeezout. Dit zorgt voor een betere vochtbalans.
  • Zorg voor voldoende afleiding, probeer je dagritme zo normaal mogelijk te houden.
  • Blijf bewegen, vooral in de buitenlucht. Pas eventueel je sportschema aan wanneer je merkt dat dit lastiger gaat. 
  • Doe het samen met iemand (eventueel je partner), dit maakt het gemakkelijker om het vol te houden. 
  • Hou als vrouw rekening met de menstruatiecyclus. (Boek Fast like a Girl)
  • Luister goed naar je lichaam en wanneer het niet meer goed voelt stop er dan mee.
  • Zorg dat er niet teveel eten in huis ligt. Zo hoef je minder verleidingen te weerstaan.
  • Begin na het vasten met een lichte maaltijd (bijv. bottenbouillon of soep).
  • Blijf na het vasten gezond eten. 

Is het voor herhaling vatbaar?

Ja ik zou zeker nog een keer 72 uur vasten! Ik wil dit zelf ongeveer één keer per half jaar gaan doen. Ik vind de gezondheidsvoordelen heel erg mooi en het maakt me mentaal een stukje sterker!

Reacties
Categorieën